Vyhodnotenie preteku SNP 2002

Na vyhodnotenie prislo 33 dennikov. 18 dennikov od slovenskych stanic a 15 od ceskych a moravskych stanic. Preteku sa zucastnilo aj dalsich 25 stanic ktore vsak neposlali denniky. 11 z tychto stanic sa mohlo celkom pekne umiestnit keby sa boli unuvali denniky poslat. V kategorii A1 (QRO-CW) sutazilo dokopy 6 stanic, v kategorii A2 (QRO-SSB) bolo 8 stanic, v kategorii A3 (QRO-MIX) bolo 15 stanic a v kategoriach B1 (QRP-CW) a B3 (QRP-MIX) bolo po dve stanice. Len kategoria B2 (QRP-SSB) nebola vobec obsadena. Vek ucastnikov sa pohyboval od 30 do 70 rokov. Na pasme bolo len 15 Slovenskych okresov: BAD BAE BBY BRE DST KED KEO KRU LVC MAL MAR TNC TOP ZIL a ZVO. Ceskych a Moravskych okresov bolo tiez 15. Len v kategorii A3 bolo dost ucastnikov (minimalne 5) aby sa kvalifikovali na cenu vo svojej kategorii.

Takze cenu za prve miesto v OM vyhral OM3LO, Tibor Ledvenyi a v OK dostava cenu OK2EC, Stepan Martinek. Cenou za ich uspech v preteku SNP je 5 dnovy pobyt s polopenziou pre vyhercu ceny na chate Klacianska Magura. Chata je v Malej Fatre v povstaleckom kraji Turiec. Tento pobyt si musia vybrat do konca roku 2003 inak prepada v prospech magurskych medvedov. V pripade ze z nejakych dovodov nemozu tento pobyt na Magure vycerpat tak dostanu "odskodne" vo vyske 1000 Sk. Informacie o planovanom pobyte a o volnych miestach na Magure zosuladi Viktor Chilo, OM6ACV ktory Vas spoji s chatarom. Viktorove tel.c.je 043 4224252 Keby boli vsetky stanice v preteku poslali denniky, ceny mohli dostat viaceri.

Dakujem vsetkym za pripomienky, navrhy a komentare. Je velmi tazke kazdeho uspokojit pokial ide o sutazne podmienky. Pokial ide o kvalitu sutaznych dennikov, uroven bola dost nizka. Okrem dvoch dennikov som musel vsetky prehodnotit. Formulare dennikov ktore su 40 rokov stare a ktore sa nehodia na tento pretek stazuju pracu vydnocovatela. Denniky ktore sa sotva daju citat a v ktorych chybaju zakladne udaje, denniky ktore boli znasilnene roznymi vyhodnocovacimi pocitacovymi programami, denniky zmanglovane Internetom, denniky ktore sa nedali citat kvoli zaciernenym kopiam roznych starych formularov, denniky bez adresy, mena alebo znacky odosielatela naozaj robia hanbu radioamate-rom. Pritom ste vsetci vedeli ze formulare dennika pre tento pretek mozno objednat z radioklubu OM3KFV poslanim obalky so spiatocnou adresou. Len tri denniky prisli na spravnom formulare. V buducom rocniku preteku SNP prosim poslite denniky na pozadovanych formularoch alebo v takom prevedeni ktore zodpoveda medzinarodnemu standartu. Vzhladom na to ze vela ucastnikov porusilo ducha preteku menime sutazne podmienky a sice rusime premiove body za QTH. Vidte nove podmienky v Radiozurnale a na slovenskych infor-macnych tabuliach pocitacovych sieti. Mnohi ucastnici poslali denniky ako keby to nikdy v zivote predtym nerobili. Datum a pasmo do dennika spojeni netreba vobec pisat, toboz nie do kazdeho riadku. Su uz dopredu urcene v podmienkach preteku.Vyslany kod sa obycajne nepise do kazdeho riadku dennika. Pise sa len do prveho riadku spolu s vyslanym reportom a poradovym cislom QSO. Potom sa pise uz len cislo QSO a report ak je iny ako ten v prvom riadku. Nenapisane reporty v dalsich riadkoch sa povazuju za 599 alebo 59. Dve etapy sa pisu na dva listy dennika. Jedno QSO a potrebne kody do jedneho riadku. Pred vyhodnotenim dennika si este raz poriadne precitajte sutaz-ne podmienky.

Zelam vam vela uspechov do dalsieho rocnika preteku SNP. Tento pretek je ako stvoreny na zorganizovanie vyprav do malo obsadenych okresov o ktore bude v preteku velky zaujem K tomu este vysielanie s polneho QTH /p vas zaradi do mimoriadnej kategorie "statocnych dobrodruhov" ktoru vyhodnotime samostatne. Ved nasi rodicia v SNP tiez bojovali v tazkych polnych podmien-kach. Staci ist k roznym pamatnikom SNP po celom Slovensku, na hrady a zamky a na ine zauji-mave miesta a kategoria "statocnych dobrodruhov" bude v preteku najvacsia.

Alexander Korda OM6SA